Mengenal Diri Melalui Rasa Hati: 07 Perihal Kehidupan Orang Orang Soleh

SAYIDINA ABU BAKAR AS SIDDIQ
Hatinya terlalu takut pada Allah hinggakan orang pernah tercium dari nafasnya bau hati yang terbakar. Ertinya hatinya yang ketakutan itu telah terbakar.
Kalau beliau mendapat tahu yang makanan yang sedang dimakan itu adalah makanan syubahat maka beliau akan mengorek-ngorek mulutnya hingga muntah-muntah kemudian dia akan berkata, ‘Wahai Tuhanku, janganlah Engkau bertindak ke atasku apa yang telah dihisab untuk peluh dan yang telah bergaul dengan perut panjang.”
SAYIDINA UMAR IBNU KHATTAB
Ilmunya banyak, akalnya luas, fahamannya mendalam, orangnya zuhud, tawadhuk, belas kasihan dengan kaum Muslimin, banyak insaf, tegas dengan kebenaran dan sangat membesarkan perjalanan hidup Rasulullah SAW.
Beliau tidak menghimpunkan dalam satu hidangan dua jenis lauk hingga menemui Allah. Pakaian beliau bertampung empat di antara dua bahunya. Kainnya itampung dengan kulit. Satu ketika pernah orang membilang tampungan di bajunya, dan didapati ada 14 tampalan manakala salah satu tampungan dari tanah liat merah.
Apabila berlaku satu perkara terhadap orang-orang Islam beliau sangat mengambil berat dengan urusan itu, hampir-hampir beliau binasa.
Satu hari beliau terlambat pergi sembahyang Jumaat. Setelah keluar dari masjid beliau lantas meminta uzur dengan berkata, “Aku terlambat kerana bajuku ini berbasuh sedangkan aku tidak ada baju selain ini.”
Ketika berjalan dari Madinah ke Makkah untuk menunaikan haji, beliau tidak pun memasang khemah sehinggalah balik. Kalau beliau berhenti di satu tempat, beliau sangkutkan baju atau tikar daripada kulit di atas pokok-pokok dan berteduh di bawahnya.
Warna kulit beliau putih kemerahan. Pada musim kekurangan makanan dan kepicikan, kulit beliau menjadi hitam manis sebab ketika itu makanan kurang.
Jadi untuk memberi kelapangan pada kaum Muslimin beliau tidak lagi makan daging, minyak sapi dan susu sebaliknya hanya memakan minyak selama sembilan bulan. Beliau bersumpah tidak akan makan lauk selain minyak hingga Allah memberi kelapangan pada kaum Muslimin.
Apabila beliau membaca ayat-ayat Al Quran yang menjadi wirid-wiridnya, dadanya menjadi sebak hingga beliau terjatuh dan menangis. Kemudian beliau terus tinggal saja di rumah, tidak mahu keluar hinggalah beliau diziarahi oleh orang ramai kerana menyangka beliau sakit.
Kalau beliau lalu di tempat najis beliau berhenti dan berkata, “Inilah dunia kamu yang kamu rakus dengannya.” Sayidina Umar mencintai sembahyang di tengah
malam.
Apabila berlaku kesalahan dengan manusia beliau menanggalkan bajunya dan memakai baju pendek yang menyampaikan had lututnya sahaja, kemudian beliau mengangkat suaranya menangis meminta ampun kepada Allah dalam keadaan airmatanya mengalir hingga membasahi badannya.
Beliau sendiri memikul guni-guni tepung untuk diberi pada janda-janda dan anak-anak yatim. Sahabat-sahabat meminta untuk memikul guni-guni itu, tidak diberinya dengan berkata, “Siapakah yang akan memikul dosaku di hari kiamat kelak?”
Selepas Sayidina Umar wafat, Sayidina Abbas bermimpi melihat beliau dan bertanya, “Apa hal engkau ya Amirul Mukminin?”
Beliau menjawab, “Hampir-hampir Umar jatuh jikalau tidak aku dapati Tuhan itu Maha Pengasih.”

SAYIDINA USMAN IBNU AFFAN
Beliau dibunuh ketika sedang membaca Al Quran setelah dikepung selama 49 (empat puluh sembilan) hari.
Beliau bersangatan malu (pemalu) hingga pintu rumahnya sentiasa ditutup. Ketika membasuh pakaian tidak pernah beliau meletakkannya di atas pintu kerana malu mengangkat punggungnya. Sepanjang hari berpuasa dan sepanjang malam beribadat melainkan tidur sedikit di awal-awal malam.
Banyak kali mengkhatam Quran pada tiap-tiap rakaat sembahyangnya.

SAYIDINA ALI ABI TALIB
Pada suatu sembahyang subuh, selesai memberi salam terus Sayidina Ali menadah tangan dan berkata:
“Telahku lihat para sahabat Nabi SAW, tetapi sekarang tidak lagi yang menyerupai mereka itu. Mereka (para sahabat) biasanya keluar pagi-pagi berambut kusut, wajah menguning berdebu dan mata mereka membesar sebesar lutut kambing kerana semalaman suntuk bersujud dan berdiri sembahyang malam seraya membaca kitab Allah dan mempergantikan tapak dan kening di tanah.
“Bila hari telah pagi mereka pun mengingat Allah dengan bergoyang badannya bagaikan pohon ditiup ribut dengan airmata bercucuran membasahi kain. Wallahi, sekarang kulihat masyarakat lalai sepanjang malam. ”
Kemudian Sayidina Ali pun bangkit. Dan sejak subuh itu tidak pernah lagi kelihatan beliau ketawa hinggalah ke saat beliau wafat oleh pukulan pedang Ibnu Muljam.

Cerita seorang Majusi dengan Nabi Ibrahim
Seorang Majusi meminta bertemu dengan Nabi Ibrahim maka dijawab oleh Nabi Ibrahim, “Kalau engkau masuk Islam maka aku terima sebagai tetamuku.”
Kemudian Majusi itu pun meneruskan perjalanannya. Lalu Allah SWT mewahyukan kepada Nabi Ibrahim:
‘Kenapa engkau tidak mahu menjamunya tanpa dia mengubah agamanya? Sedangkan Kami telah 70 tahun menjamunya di dunia walaupun dia kafir ? Kalau enghau
bawa dia menginap semalam ini apa salahnya?”
Nabi Ibrahim pun bergegas menyusul Majusi itu lalu membawanya kembali dan menjamunya. Majusi lalu bertanya tentang sebabnya berlaku perubahan sikap Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim pun menceritakan keadaan yang sebenarnya. Mendengar itu Majusi pun berkata:
“Begini Allah memperlakukan diriku. Tolonglah tuan huraikan pada saya tentang Islam.”
Dan Nabi Ibrahim pun menceritakan tentang Islam dan akhirnya Majusi itu pun memeluk Islam.

Ibrahim Al Athrusy bercerita:
Suatu hari sedang kami duduk-duduk di pinggir Sungai Dajlah di Kota Baghdad bersama Maaruf Al Kharkhi, kami melihat sebuah sampan yang penuh muatan muda-mudi berpesta ria, memukul gendang dan sambil minum tuak.
Melihat itu kami pun berkata kepada Maaruf Al Kharkhi, “Lihatlah mereka berterang-terangan melakukan dosa. Doalah pada Tuhan agar mereka dihukum. ”
Maaruf Al Kharkhi lalu menadahkan tangannya lalu berdoa, “Ya Tuhanku, sebagaimana Engkau telah gembirakan mereka di dunia maka berikanlah mereka kegembiraan di akhirat.”
Kami segera menyampuk, “Kami minta didoakan bala untuk mereka!”
Dan jawab Maaruf, “Bila Allah mahu menggembirakan mereka di akhirat, Dia akan sudi mengampuni mereka.”
Hatim Al Assam berkata:
Janganlah terpedaya oleh satu daerah yang baik kerana tidak ada tempat yang lebih baik dari syurga sedangkan di situ Nabi Adam a.s masih menemui kesusahan yang dideritainya. Jangan terpedaya oleh banyaknya ilmu kerana
Bal’am adalah seorang ulama’ yang mengenal rahsia nama Allah yang paling agung (Ismullah AUAzam), tetapi cuba kaji penderitaan yang dideritainya.
Jangan terpedaya pula kerana pernah melihat orang-orang soleh dari dekat. Tidak ada peribadi yang lebih mulia tempatnya di sisi Allah dan Rasulullah SAW, sedangkan begitu ramai kerabatnya dan musuhnya yang tidak mendapat manfaat dari berjumpa dengan baginda.

Sumber: http://www.kawansejati.org/mengenal-diri-melalui-rasa-hati/ms-07-Perihal-Kehidupan-Orang-Orang-Soleh.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s